21 Σεπτεμβρίου 2017

Έγινε η εξόδιος ακολουθία του θεολόγου Νικολάου Π. Βασιλειάδη

00Ο Νικόλαος Π. Βασιλειάδης

(1927-2016)

καταγόταν από την κατεχόμενη Κύπρο

— το χωριό Άχνα

της επαρχίας Αμμοχώστου —

και υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη

της Αδελφότητος Θεολόγων

«Ο ΣΩΤΗΡ».

 

 

Φωτογραφίες: Γιάννης Ζαργάνης

Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και αναγνώρισης για το πολυσχιδές πνευματικό, συγγραφικό και ιεραποστολικό έργο που κατέλειπε στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, έγινε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 η εξόδιος ακολουθία του αειμνήστου Νικολάου Βασιλειάδη στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πευκακίων. 

Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος. Ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου ο Θεοφιλέστατος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος καθώς και άλλοι πέντε Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Μητρ. Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο Μητρ. Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Μητρ. Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο Μητρ. Ιλίου κ. Αθηναγόρας.

Κατά την εξόδιο ακολουθία μίλησε με θερμούς λόγους ο Μητρ. Λαρίσης κ. Ιγνάτιος για την πνευματική προσωπικότητα του αειμνήστου και για την ανεκτίμητη προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Την προσφορά του στο εθνικό θέμα της Κύπρου τόνισε με τους λόγους   ο Θεοφ. Καρπασίας κ. Χριστοφόρος. Λόγους επικηδείους απηύθυναν επίσης, ο Αρχιμ. Αλύπιος, ηγούμενος της Λαύρας του Αγίου Σεργίου από τη Μόσχα, ο κ. Κύριλλος αξιωματούχος του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας, ο κ. Τζιάσιος εκ μέρους του τομέα επιστημόνων του Συλ. «Ο Μέγας Βασίλειος», ο κ. Θεοφάνους εκ μέρους του Συλ. «Ο Μέγας Βασίλειος» Λεμεσού καθώς και ο μικρός Άγγελος ευχαριστώντας για την προσφορά του αειμνήστου στο νεανικό περιοδικό «Προς τη Νίκη».   

  

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Νικόλαος Π. Βασιλειάδης (1927-2016) καταγόταν από την κατεχόμενη Κύπρο — το χωριό Άχνα της επαρχίας Αμμοχώστου — και υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ».

Ασχολήθηκε κυρίως με το κήρυγμα και το συγγραφικό έργο και υπήρξε τακτικός συντάκτης των περιοδικών «Ο ΣΩΤΗΡ», «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ» και «Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ» από την αρχή της κυκλοφορίας τους, ενώ επί σειράν ετών και μέχρι σήμερα ήταν ο Διευθυντής Συντάξεώς τους.

Αναδείχθηκε πράγματι «δυνατός εν έργω και λόγω». Εργάσθηκε με ενθουσιασμό και ζήλο μεταξύ των φοιτητών στις εκδηλώσεις της «Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως», στον τομέα των Επιστημόνων και στην οργάνωση των Παιδαγωγικών Συνεδρίων του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος». Συνέγραψε πολλά θεολογικά, δογματικά, ερμηνευτικά και απολογητικά έργα, καθώς και βιβλία με νεανικά και κοινωνικά θέματα. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης που εκδόθηκε από την Αδελφότητα Θεολόγων «Ο Σωτήρ» σε 20 τόμους και βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Ήταν θερμός πατριώτης με ιδιαίτερη αγάπη προς τη μαρτυρική πατρίδα του, την Κύπρο, και βραβεύθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο «Εθνομάρτυρες του Κυπριακού Έπους 1955-59». Επίσης, τιμήθηκε για την όλη θεολογική προσφορά του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου με το Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου.

Ας είναι η μνήμη του αιωνία.

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

 

 

Related Articles

Η ώρα είναι...

Η προσευχή δεν είναι

μια λειτουργία μηχανική,

αλλά μια συνάντηση

με τον Θεό

μια συνομιλία μαζί του.

Το video της εβδομάδος

Λιτανεία Αγίου Λουκά

Συμφερούπολη 2016

Στιγμιότυπα από τη λιτανεία της Λάρνακος του Αγίου Λουκά του ιατρού, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στη Συμφερούπολη της Κριμαίας.

Φωτογραφία από τα παλιά

kolonakiΚολωνάκι 1930: Οδός Πλουτάρχου.