29 Μαϊος 2023

Τα μαθήματα στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης

edesshsΤην Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τέλεσε τον Αγιασμό επι τη ενάρξει των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στο Ενοριακό Κέντρο του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου (Μητροπόλεως) Γιαννιτσών, όπου βρίσκονται τα Γραφεία της Σχολής. 

Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του υπογράμμισε την αυξημένη

 

προσέλευση μαθητών, παρά την οικονομική κρίση, η οποία έφθασε αισίως τους 200 μαθητές και μαθήτριες για το διδακτικό έτος 2014-15. Σημείωσε επίσης ότι η Σχολή αυτή είναι πολύ σημαντική για την λατρεία της Εκκλησίας μας, επειδή ενισχύει την στελέχωση των ιερών αναλογίων με καταρτισμένους ιεροψάλτες. Προσέθεσε ακόμη, ότι η μουσική αυτή ασκεί ιδιαίτερη έλξη, ακόμη και στους νέους της εποχής μας, ενώ η καλλιέργειά της εξαπλώνεται όχι μόνον στην Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη και στις σλαβικές χώρες, όπου για αιώνες είχε υποκατασταθεί από την ευρωπαϊκή. «Αυτός είναι ο πλούτος μας, η παράδοσή μας και οφείλουμε να την κρατήσουμε», προσέθεσε και εξέφρασε την χαρά του για την αυξανόμενη διάδοσή της μέσω των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής σε όλη την Ελλάδα. 

 

 

Στον Αγιασμό μετείχαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών, Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, ο Αρχιμανδρίτης Σάββας, ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, ο Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Σχολής, ο Πρωτοπρ. Κυριακός Ηλιόπουλος εφημέριος της ενορίας, ο Διευθυντής της Σχολής Πρωτοψάλτης Αριστοτέλης Βογιατζόγλου, οι καθηγητές της Σχολής, μαθητές και γονείς. 

 

 

Οι εγγραφές στη Σχολή θα συνεχιστούν μέχρι τον μήνα Οκτώβριο, ενώ τα μαθήματα θα αρχίσουν από την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου. Από τη νέα χρονιά θα λειτουργήσουν εισαγωγικά τμήματα Αρχαρίων εντελώς δωρεάν (χωρίς έξοδα εγγραφής ή φοίτησης).

 

 

 

Η ώρα είναι...

Η προσευχή δεν είναι

μια λειτουργία μηχανική,

αλλά μια συνάντηση

με τον Θεό

μια συνομιλία μαζί του.

Το video της εβδομάδος

Λιτανεία Αγίου Λουκά

Συμφερούπολη 2016

Στιγμιότυπα από τη λιτανεία της Λάρνακος του Αγίου Λουκά του ιατρού, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στη Συμφερούπολη της Κριμαίας.

Φωτογραφία από τα παλιά

kolonakiΚολωνάκι 1930: Οδός Πλουτάρχου.