20 Μαϊος 2022

25 Απριλίου: Ημέρα Μνήμης και Τιμής των στρατιωτικού σώματος ANZAC στην Αυστραλία παρουσία Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδας

00Διπλή η γιορτή φέτος,

καθώς τιμήθηκε

και η 75η Επέτειος

της Μάχης της Κρήτης.

 

Της Ελένης Παπαγιαννοπούλου

ANZAC ήταν το όνομα που δόθηκε στο Σώμα Στρατού Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας που προσγειώθηκε στη Χερσόνησο της Καλλίπολης στην Τουρκία νωρίς το πρωί της 25ης Απριλίου του 1915 κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918).

Η Ημέρα Anzac είναι η μέρα κατά την οποία όλοι οι Αυστραλοί τιμούν τους στρατιώτες που υπηρέτησαν και πέθαναν στον πόλεμο και στις επιχειρησιακές υπηρεσίες. Το πνεύμα των Anzac, πνεύμα θάρρους, φιλίας και αυτοθυσίας, συνεχίζει να έχει νόημα και σημασία για την αίσθηση της εθνικής ταυτότητας της Αυστραλίας.

Διπλή η γιορτή φέτος, καθώς τιμήθηκε και η 75η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης.

 

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Οι Γερμανοί την αποκάλεσαν «Επιχείρηση Ερμής». Την γνωρίζουμε ως τη Μάχη της Κρήτης. Από όλες τις στρατιωτικές εκστρατείες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Μάχη της Κρήτης θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα ισχυρότερα πράξεις αντίστασης απέναντι στους Ναζί.

1 

Πολλοί στρατιώτες από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία πολέμησαν γενναία με τους κρητικούς συμμάχους τους στη μεγάλη μάχη. Σφυρηλατήθηκε έτσι ένας ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ των ανθρώπων του νησιού και τα στρατεύματα ANZAC.

Οι θαρραλέες προσπάθειες των στρατευμάτων ANZAC μαζί με τους γενναίους Έλληνες και ιδιαίτερα τον Κρητικό λαό, κατάφεραν ένα σοβαρό πλήγμα στους Ναζί.

 

Ο Bernard Shoebridge, 95 χρονών σήμερα, έχει ξεκάθαρες αναμνήσεις από τη Μάχη της Κρήτης. Αφηγείται πώς κρύβονταν από τα γερμανικά βομβαρδιστικά στις παράκτιες σπηλιές. Ο κ. Shoebridge και ο κ. Carpenter ήταν μεταξύ των 13.800 στρατιωτών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης, από την 20η Μαΐου, 1941. Ο ίδιος και άλλοι Anzacs, συμπεριλαμβανομένου του Alf Carpenter, 99 ετών, τιμήθηκαν σε εκδήλωση στο Martin Place του Σύδνεϋ σηματοδοτώντας την 75η επέτειο της μάχης.

 11

Η φετινή 75η επέτειος της δεύτερης Εκστρατείας των ANZACS, οι μάχες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, έχει αναγνωριστεί από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση ως μία από τις πιο σημαντικές επετείους και γιορτάζεται κατά τη διάρκεια της εκατονταετηρίδας έως το 2018. Λόγω της σημασίας της επετείου επτά μέλη της ελληνικής Προεδρικής Φρουράς έχουν αφιχθεί από την Ελλάδα και συμμετέχουν στους εορτασμούς. Η λεβέντικη παρουσία τους έδωσε έναν διαφορετικό τόνο στην φετινή παρέλαση. 

 

Ως μέρος των εορτασμών της συμπλήρωσης 100 ετών από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μαθητές Λυκείου διαγωνίστηκαν σε όλη την Αυστραλία. Οι νικητές, ως ANZAC Πρεσβευτές του Πρωθυπουργού ξεκίνησαν ήδη ένα ταξίδι στις ιστορικές τοποθεσίες Anzac, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, της Λήμνου και της Κρήτης. Θα επισκεφτούν επίσης το Παρίσι και το Βέλγιο.

1

11416171

 

 

 

 

Η ώρα είναι...

Η προσευχή δεν είναι

μια λειτουργία μηχανική,

αλλά μια συνάντηση

με τον Θεό

μια συνομιλία μαζί του.

Το video της εβδομάδος

Λιτανεία Αγίου Λουκά

Συμφερούπολη 2016

Στιγμιότυπα από τη λιτανεία της Λάρνακος του Αγίου Λουκά του ιατρού, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στη Συμφερούπολη της Κριμαίας.

Φωτογραφία από τα παλιά

kolonakiΚολωνάκι 1930: Οδός Πλουτάρχου.