20 Μαϊος 2022

"Εάλω η Πόλις". Ξεχωριστή η Εκδήλωση για την Άλωση

00Το Ελληνικό Έθνος και το Γένος μας,

απεβίωσε προσωρινά,

αλλά η Κωνσταντινούπολις,

η Αγιά Σοφιά και

το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο,

συνεχίζουν να παραμένουν

σε ξένα χέρια.

 

 

Τον μήνα Μάϊο, αν και ζούμε την χαρά της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού, θυμόμαστε και τα πάθη του Γένους, τις Γενοκτονίες και την Άλωση της Βασιλεύουσας. Την παρελθούσα Κυριακή 29 Μαΐου, συμπληρώθηκαν Πεντακόσια Εξήντα τρία χρόνια από την αποφράδα εκείνη θλιβερή και μαύρη ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, την 29η Μαΐου του 1453, που ακούστηκε η κραυγή "Εάλω η Πόλις" και η Βασιλεύουσα, η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των Θρύλων, πέρασε στην κατοχή του Οθωμανού δυνάστη Μωάμεθ του Δευτέρου του Πορθητή. Έτσι άρχισε η Τουρκοκρατία. Το Ελληνικό Έθνος και το Γένος μας, απεβίωσε προσωρινά, αλλά η Κωνσταντινούπολις, η Αγιά Σοφιά και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, συνεχίζουν να παραμένουν σε ξένα χέρια. Έτσι το Βυζάντιο, η κιβωτός του πνευματικού πλούτου της Αρχαίας Ελλάδας και της Χριστιανικής διδασκαλίας, έπεσε... 

 

Το Εκκλησιαστικό  Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.  ΓΕΡΜΑΝΟΥ διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά, επετειακή εκδήλωση Τιμής και Μνήμης, η οποία και γνώρισε εξαιρετική επιτυχία, αφ’ ένός μεν αντιστεκόμενο και ανθιστάμενο για μία ακόμη φορά στην αδιαφορία και στην λησμοσύνη, που μας διακατέχει δυστυχώς ως άτομα, ως τοπική κοινωνία και ως Έθνος. Και αφ’ ετέρου για τον λόγο ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να μελετάμε την ιστορία και να αναδεικνύουμε τα ιστορικά αυτά γεγονότα, ενθυμούμενοι ταυτόχρονα ότι ο αρχαίος, ο Βυζαντινός και ο νεώτερος Ελληνισμός, είναι ένα και το αυτό. Δηλαδή είναι η ενιαία Ελληνική Ιστορία.

 

Κατά την λαμπρή αυτή εκδήλωση, ομίλησε η κ. Ειρήνη Σαρίογλου με Θέμα: «Η ΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΛΩΣΕΙΣ». Η κ. Ειρήνη Σαρίογλου είναι, ερευνήτρια-ιστορικός και γεννήθηκε το 1972 στην Πόλη. Απόφοιτη του Ζαππείου Λυκείου, σπούδασε αρχικά Γαλλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια Μαρμαρά και Γκρενόμπλ. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ της Μεγάλης Βρετανίας, Τμήμα Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα και έχει επιμεληθεί ιστορικά ντοκιμαντέρ τα οποία και έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διδάξει Οθωμανική και Τουρκική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πόλης και συν-ιδρύτρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.).

 

Η κ. Μαρίαννα Μαρτέλη Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας,με επιδεξιότητα και συγκλονιστικό αφηγηματικό τρόπο καταχειροκροτούμενη, απήγγειλε το Δημοτικό Τραγούδι: «της Αγιάς Σοφιάς» και το ποιήμα του Γεωργίου Βιζυηνού: «ο Τελευταίος Παλαιολόγος». 

 

Ξεχωριστή ήταν επίσης και η παρουσία του Μουσικοχορευτικού Ομίλου Γαστούνης και Περιχώρων «ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ« ο οποίος από το 1999 που ιδρύθηκε και για 17 συναπτά έτη, αποτελεί ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο, ένα φάρο Πολιτισμού και ένα Ιστορικό οδοδείκτη, για την Πόλη της Γαστούνης και του Δήμου Πηνειού, κρατώντας ψηλά τις αρχές και τις αξίες της Ελληνοχριστιανικής μας Παράδοσης. Με την καθοδήγηση του δασκάλου χορού και προέδρου του Ομίλου κ. Χρήστου Ροΐδη, οι χορευτές παρουσίασαν ένα ημίωρο πρόγραμμα με χορούς από την Πόλη, την Σμύρνη και από άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας.

 

Η εκδήλωση αυτή έκλεισε με την προβολή ενός ντοκυμαντέρ με τίτλο στην «Εξορία» του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ). Πρόκειται για ένα Ιστορικό ντοκιμαντέρ το οποίο αναφέρεται στο χειρόγραφο ημερολόγιο του Ρωμιού Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου, το οποίο διασώθηκε περιγράφοντας με άμεσο και λιτό τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης των υπόχρεων του φόρου περιουσίας στην εξορία. 

 

Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου χαιρετισμό απηύθυνε ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ο οποίος μεταξύ άλλων αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους και τους συντελεστές της εκδήλωσης, τόνισε και τα εξής: « ότι πρέπει, να θυμόμαστε την Άλωση της Πόλης, καθώς επίσης και να αποτίουμε έναν διαρκή και μεγάλο φόρο τιμής στο Βυζαντινό κράτος, την Ρωμανία όπως την αναφέρουν τα κείμενα της εποχής, το εκχριστιανισθέν Ρωμαϊκο κράτος του Ελληνικού Έθνους. Πρέπει να θυμόμαστε την Άλωση, διότι μέσα από τις διηγήσεις των ιστορικών της εποχής, ξετυλίγεται η Ελληνική διάρκεια και η διαχρονική πορεία των αξιών του Οικουμενικού Ελληνισμού. Πρέπει να θυμόμαστε τα γεγονότα της εποχής εκείνης, πριν και γύρω από την άλωση, διότι μας διδάσκουν την πολύτιμη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, στην επιβίωση του Γένους μας. Aς μην λησμονήσουμε ποτέ τον Ελληνισμό της Πόλης, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τον Ποντιακό Ελληνισμό και τις αλησμόνητες Πατρίδες, για τις θυσίες και τους αγώνες τους, από τότε μέχρι σήμερα, ενώ πρέπει παράλληλα, να κρατήσουμε τον τόπο μας ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΟΡΘΟΔΟΞΟ και ΑΔΟΥΛΩΤΟ παραμένοντας πιστοί σε αυτά που παραλάβαμε από τους Προγόνους μας και τα οποία καλούμαστε εμείς σήμερα, να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές ». 

Η αξιόλογη αυτή εκδήλωση έκλεισε με το κοντάκιον «Τη Υπερμάχω» και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πηνειού κ. Σπύρος Βασιλείου, ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Σάκης Αντωνόπουλος, η εκπρόσωπος του Διοικητού της Σ.Ε.Τ.Η.Λ. Πύργου, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου κ. Κώστας Σπυρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού κ. Βλάσης Μπεντεβής, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου και Ολυμπίας κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου και ο επίτιμος Πρόεδρος του παραπάνω Συλλόγου κ. Νίκος Γαλανόπουλος, η Πρόεδρος του τοπικού περιφερειακού τμήματος του Ε.Ε.Σ. κ. Τζένη Τσεπενέκα, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Πύργου «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ» κ. Κώστας Αθανασόπουλος, η πρόεδρος του Πολτιστικού Συλλόγου «ΠΥΡΓΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» κ. Λόπη Νικολοπούλου, η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πύργου κ. Αγγελική Πετρόγιαννη, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Υπαλλήλων Πύργου, κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο ποιητής κ. Σάκης Γεωργακόπουλος, Ιερείς και πλήθος κόσμου.

1

1111111

 

Η ώρα είναι...

Η προσευχή δεν είναι

μια λειτουργία μηχανική,

αλλά μια συνάντηση

με τον Θεό

μια συνομιλία μαζί του.

Το video της εβδομάδος

Λιτανεία Αγίου Λουκά

Συμφερούπολη 2016

Στιγμιότυπα από τη λιτανεία της Λάρνακος του Αγίου Λουκά του ιατρού, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στη Συμφερούπολη της Κριμαίας.

Φωτογραφία από τα παλιά

kolonakiΚολωνάκι 1930: Οδός Πλουτάρχου.