15 Αυγούστου 2022

Βλέπει στην καρδιά του ανθρώπου ενεργεί κι ανάλογα

a2Πως γίνεται ο Θεός

να αποκαλύπτεται

σε ανθρώπους αμαρτωλούς

αλλά όχι και σε όλους

από αυτούς;

Υπάρχει άραγε κάποιο κριτήριο;

 

Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου

Απορία προκαλεί η πράξη του Κυρίου να συνομιλήσει με μία γυναίκα με άστατη ζωή και να της αποκαλύψει την μεσσιανική του ιδιότητα.

 

Πως γίνεται ο Θεός να αποκαλύπτεται σε ανθρώπους αμαρτωλούς αλλά όχι και σε όλους από αυτούς; Υπάρχει άραγε κάποιο κριτήριο;

 

Ναι, υπάρχει. Ο Χριστός είναι Θεάνθρωπος. Δεν κοιτά το πρόσωπο του συνομιλητή του. Κοιτά την καρδιά του. Και σύμφωνα με αυτό που βλέπει στην καρδιά του ανθρώπου ενεργεί κι ανάλογα.

 

Ο Κύριος στην καρδιά της Σαμαρείτισσας βρήκε συναίσθηση της αμαρτωλότητος και διάθεση για μετάνοια.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της Σαμαρείτισσας στα όσα ο Κύριος της αποκάλυψε για την ιδιωτική της ζωή. Σήμερα εμείς θα κατηγορούσαμε τον Ιησού ότι δημοσιοποιεί προσωπικά δεδομένα, θα φωνάζαμε για καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, θα μιλούσαμε για ρατσισμό, μεσαίωνα, και άλλα τέτοια... Η Σαμαρείτισσα όμως δεν αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Έχει στην καρδιά της ήθος αλλιώτικο. Αποδέχεται τα λόγια του Χριστού. Τον ονομάζει Προφήτη. Του κάμει πνευματικού περιεχομένου ερωτήσεις. Τρέχει στο χωριό της να προσκαλέσει όλους τους χωριανούς να τρέξουν να γνωρίσουν τον Χριστό.

Και η συνέχεια της ζωής της απέδειξε την ορθότητα του κριτηρίου του Κυρίου μας. Η γυναίκα με την άσταση και αμαρτωλή ζωή μεταμορφώθηκε σε απόστολο και μάρτυρα του Χριστού. Υπέγραψε με το αίμα της την μετάνοια και την μεταστροφή της. Την εμπιστοσύνη της και την αγάπη της στο πρόσωπο του Χριστού.

 

Η Αγία Φωτεινή, η Σαμαρείτισσα γυναίκα, είναι το ζωντανό παράδειγμα για όλους όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν τον χριστιανικό τρόπο ζωής: Όπου βλαστάνει η ταπείνωση, εκεί βρύει η δόξα του Θεού!

 

Η ώρα είναι...

Η προσευχή δεν είναι

μια λειτουργία μηχανική,

αλλά μια συνάντηση

με τον Θεό

μια συνομιλία μαζί του.

Το video της εβδομάδος

Λιτανεία Αγίου Λουκά

Συμφερούπολη 2016

Στιγμιότυπα από τη λιτανεία της Λάρνακος του Αγίου Λουκά του ιατρού, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στη Συμφερούπολη της Κριμαίας.

Φωτογραφία από τα παλιά

kolonakiΚολωνάκι 1930: Οδός Πλουτάρχου.