13 Αυγούστου 2022

Εξι λόγοι που αισθάνεσαι χάλια όταν ξυπνάς, ακόμη και όταν κοιμάσαι αρκετά

b6Ο ύπνος είναι

απαραίτητος για

την πνευματική

και σωματική

υγεία.

 

Για να είναι όμως αποδοτικός, δεν αρκεί να είναι ποσοτικά καλός, πρέπει να είναι και ποιοτικός.

Γιατί λοιπόν ενώ έχετε κοιμηθεί οχτώ ώρες το βράδυ, το πρωί ξυπνάτε κουρασμένοι και με κακή διάθεση;

Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε ένα από τους έξι παρακάτω λόγους:

 

Κακή στάση ύπνου
Ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα μυοσκελετικά προβλήματα που έχετε. Η κακή στάση ύπνου μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, αν το μαξιλάρι είναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, πόνο στον ώμο, αν κοιμάστε σε πλάγια θέση με το κεφάλι πάνω στο χέρι σας, αλλά και πόνο στη μέση, ιδιαίτερα αν κοιμάστε μπρούμυτα, πάνω στο στομάχι σας. Χρόνιες συνήθειες ύπνου μπορεί να είναι υπεύθυνες για πόνους στον αυχένα, την πλάτη ή τη μέση. Υιοθετώντας την κατάλληλη στάση στον ύπνο θα απαλλαγείτε από τους έντονους πόνους, στη γνάθο, στον αυχένα, τους ώμους, τη μέση και τους γοφούς.

 

Ύπνος αγκαλιά με το τάμπλετ
Οι άνθρωποι που διαβάζουν πριν κοιμηθούν χρησιμοποιώντας τάμπλετ δυσκολεύονται να ξυπνήσουν, σε αντίθεση με όσους επιλέγουν ένα τυπωμένο βιβλίο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Το μπλε φως που εκπέμπουν τα smartphones και τα τάμπλετ, καταστέλλει τη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Αν θέλετε ένα ποιοτικό ύπνο, κλείστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, κινητά, τάμπλετ, eReaders) μιάμιση ώρα πριν πάτε για ύπνο.

 

Λάθος μαξιλάρι
Το τεράστιο και αφράτο μαξιλάρι σας, μπορεί να είναι ιδανικό για… μαξιλαροπόλεμο, όχι όμως για τη σπονδυλική σας στήλη. Το μαξιλάρι πρέπει να είναι σχετικά λεπτό ώστε να μη φέρνει τον αυχένα σε κάμψη. Χρησιμοποιείτε μόνο ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας, καθώς τα παραπάνω μαξιλάρια παραμορφώνουν τη σπονδυλική στήλη ενώ κοιμάστε, προκαλώντας σταδιακά πόνους στο σώμα. Το μαξιλάρι πρέπει να στηρίζει μόνο το κεφάλι και το λαιμό και όχι τους ώμους. Αν συνηθίζετε να κοιμάστε μπρούμυτα, αποφύγετε το μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι.

 

Τρίξιμο δοντιών
Αν ξυπνάτε με πονοκέφαλο, είναι πιθανό να πάσχετε από βρουξισμό. Ο βρουξισμός είναι ο ακούσιος επαναλαμβανόμενος τριγμός των δοντιών και μπορεί να συμβαίνει ενώ κοιμάστε. Ο βρουξισμός μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια (άγχος, υπερένταση κλπ.), οδοντικά προβλήματα, κακή σύγκλειση των γνάθων, άλγος της κροταφογναθικής άρθρωσης ή των μασητήριων μυών.

 

Ήπιατε ένα ποτηράκι παραπάνω
Σε κάποιους ανθρώπους το αλκοόλ λειτουργεί κατασταλτικά, βοηθώντας τους να κοιμηθούν ευκολότερα. Παράλληλα όμως, διαταράσσει τον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου. Αυστραλιανή μελέτη του 2015, έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπιναν χυμό πορτοκαλιού αναμεμειγμένο με βότκα πριν την ώρα του ύπνου, είχαν εντονότερη εγκεφαλική δραστηριότητα. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο στον ύπνο από το αλκοόλ επειδή το μεταβολίζουν πιο γρήγορα.

 

Αδιάγνωστη άπνοια ύπνου
Περίπου οι μισές ενήλικες γυναίκες πάσχουν από κάποιο είδος υπνικής άπνοιας. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες μεταξύ 20 και 44 έχουν 25% πιθανότητες να έχουν άπνοια ύπνου, η οποία επηρεάζει το 56% των γυναικών ηλικίας 45-54 και το 75% των γυναικών ηλικίας 55 έως 70. Στην άπνοια ύπνου σταματά για λίγο η αναπνοή στη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που αλλοιώνει την ποιότητά του. Η άπνοια ύπνου είναι συχνή σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες λανθασμένα θεωρούν ότι οι αφυπνίσεις τους τη νύχτα οφείλονται στις εξάψεις.

Πηγή

 

Η ώρα είναι...

Η προσευχή δεν είναι

μια λειτουργία μηχανική,

αλλά μια συνάντηση

με τον Θεό

μια συνομιλία μαζί του.

Το video της εβδομάδος

Λιτανεία Αγίου Λουκά

Συμφερούπολη 2016

Στιγμιότυπα από τη λιτανεία της Λάρνακος του Αγίου Λουκά του ιατρού, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στη Συμφερούπολη της Κριμαίας.

Φωτογραφία από τα παλιά

kolonakiΚολωνάκι 1930: Οδός Πλουτάρχου.