Εγχειρίδιον του καλού τσαρλατάνου (α΄ μέρος: Γλωσσικά)
- Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 23:46
- Κατηγορία: Απόψεις
Όλων των ειδών οι τσαρλατάνοι,
και οι γραφικοί και οι απατεώνες,
εξευτελίζουν τις Ελληνικές Σπουδές
και το Ελληνικό Πνεύμα και το καθιστούν
συνώνυμο της ανοησίας και επομένως
εύκολη βορά σε όσους βυσσοδομούν
εναντίον του από πολιτική
ή ιδεολογική σκοπιά.
Παναγιώτης Μητροπέτρος, Λυκειάρχης Φιλόλογος
Ένας καλός τσαρλατάνος ακολουθεί επιμελώς τους εξής κανόνες:
- •Δεν διδάσκει ποτέ Φυσική, Χημεία, Άλγεβρα, Αναλυτική Γεωμετρία και άλλες παρεμφερείς επιστήμες, διότι αυτές δεν προσφέρονται για εύκολους αυτοσχεδιασμούς και παραληρήματα πνευματικά υπαναπτύκτων.
- •Διδάσκει κυρίως ελληνική γλώσσακαι φιλοσοφία, διότι έχει την ψευδαίσθηση ότι τις γνωρίζει (μάλλον εξ …αποκαλύψεως ή εξ …αποκωδικοποίησεως γραμμάτων)!!! Πού είσαι, Πλάτων, να ακούσης και να διαβάσης τον λεγόμενο «γραῶν ὕθλον» του (Θεαίτητος, 176 b);
- •Μιλάει υποτιμητικά για τα ελληνικά Σχολεία και διαδίδει, όπου σταθή και όπου βρεθή, ότι στα Σχολεία τα παιδιά δεν μαθαίνουν τίποτε!!!
- •Μιλάει υποτιμητικά για τους Δασκάλους και τους Φιλολόγους Καθηγητές (Αχ, και να είχε τα προσόντα να διδάξη σε κάποιο ελληνικό Σχολείο!!!).
- •Μιλάει, λόγω άγνοιας, υποτιμητικά για τις γλωσσικές επιστήμες και ιδίως για την επιστημονική γλωσσολογία, αποκαλώντας τις πρώτες «κατεστημένες επιστήμες» και την δεύτερη «κατεστημένη γλωσσολογία».
- •Παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον μεγαλύτερο γνώστη της ελληνικής γλώσσας, μπροστά στον οποίο όλοι οι Φιλόλογοι Έλληνες και Ξένοι, ζώντες και τεθνεώτες (Wilamowitz, Schadewaldt, Bekker, Jäger, West, Pöhlmann, Καλλιτσουνάκης, Σκάσσης, Πανταζίδης, Τζάρτζανος, Συκουτρής, Κακριδής, Βουρβέρης, Σκιαδάς)πρέπει να κάτσουν προσοχή!!!
- •Συνήθως δεν είναι απόφοιτος κανενόςΠανεπιστημίου από εκείνα, που αναγνωρίζει ως ισότιμα με τα ελληνικά Πανεπιστήμια ο ΔΟΑΤΑΠ (Διαπανεπιστημιακός Οργανισμός Αναγνωρίσεως Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφορήσεως). Μερικές μάλιστα φορές δεν είναι ούτε καν απόφοιτος Λυκείου. Όποιος θεωρεί ότι δεν ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες, ας αναρτήση στο διαδίκτυο τους τίτλους του.
- •Αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, την διδασκαλία του Συντακτικού και της Γραμματικής, διότι αγνοεί και τα δύο αυτά γνωστικά αντικείμενα. Όποιος από τους εν ενεργεία τσαρλατάνους θέλει, ας διαλέξη μία παράγραφο από κάποια δημηγορία του Θουκυδίδη και ας την αναλύση δημοσίως συντακτικά και γραμματικά. Θα γελάση και το ποικιλόχρωμον ερίφιον!!!
- •Από το σύνολον των γλωσσικών επιστημών επιλέγει συνήθωςένα μικρό τμήμα του «ετυμολογικού» μέρους της Γραμματικής και με μοναδικό εφόδιο το σπουδαίο για την εποχή του, αλλά επιστημονικά ξεπερασμένο σήμερα βυζαντινόΛεξικό «Μέγα Ετυμολογικόν», που έχει συντεθή χειρογράφως τον 11ο αιώνα μ.Χ. από άγνωστο λεξικογράφοκαι έχει εκδοθή τυπογραφικώς το έτος 1499 στην Βενετία από την Άννα Νοταρά, επιδίδεται στο θεάρεστο έργο της ψευδοετυμολογίας.
- •Αποστρέφει το πρόσωπό του από τα ακόλουθα επιστημονικά λεξικά, που όλοι οφείλουμε να χρησιμοποιούμε, όταν θέλουμε να μάθουμε την σύγχρονη επιστημονικώςορθή ετυμολόγηση των ελληνικών λέξεων και όχι εκείνη, που εθεωρείτο «ορθή» επί της εποχής του Πλάτωνος (βλέπε τον Κρατύλο με τις απίθανες ετυμολογήσεις του) και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας:
Liddell και Scott, Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης (πολύτομο)
Liddell και Scott, Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης (επίτομο)
Σταματάκου, Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης
Hofmann, Ετυμολογικόν Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής
Chantraine Pierre, Dictionnaire Etymologique de la Langue Grecque
Δημητράκου, Μέγα Λεξικόν Όλης της Ελληνικής Γλώσσης (πολύτομο)
Ανδριώτη, Ετυμολογικό Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής
Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη, Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής
- •Για τις επιστημονικές ετυμολογήσεις ξένων λέξεωνδεν ανατρέχει ποτέστην ιστοσελίδα: www.etymonline.comούτε και στα επιστημονικά ετυμολογικά λεξικά άλλων γλωσσών, μερικά εκ των οποίων παραθέτουμε:
Oxford English Dictionary
Weekley's, An Etymological Dictionary of Modern English
Klein's, A Comprehensive Etymological Dictionary of the English Language
Barnhart, Dictionary of Etymology
Holthausen's, Etymologisches Wörterbuch der Englischen Sprache
Kipfer and Chapman's, Dictionary of American Slang
Dictionnaire de l'Académie française
Trésor de la langue française: the most important dictionary of the French language
Köbler Gerhard, Deutsches Etymologisches Wörterbuch
Cortelazzo e Zolli, Dizionario Etimologico della Lingua Italiana
Elsevier's, Concise Spanish Etymological Dictionary
- •Παριστάνει ενίοτε, λόγω συμπλέγματος κατωτερότητος, τον «Καθηγητή» ανυπάρκτων «πανεπιστημίων», παρουσιάζοντας ως «πανεπιστημιακό τίτλο της καθηγεσίας» του κάποιο πιστοποιητικό (Certificate) κάποιου αλλοδαπού Σωματείου (Verein) με άγνωστη έδρα, άγνωστο τηλέφωνο και άγνωστο e-mail. Εάν κάποιος τέτοιος «Καθηγητής» έχη αυτά τα στοιχεία, ας τα αναρτήση στο διαδίκτυο, για να τα μάθουν όλοι οι Έλληνες.
Μέχρι εδώ ο τσαρλατάνος είναι απλώς γραφικός. Εάν όμως εισπράττη και χρήματα για τις διδασκαλίες του επικαλούμενος «τίτλους», με τους οποίους δεν έχει το δικαίωμα να διδάξη ούτε σε νηπιαγωγείο χώρας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και παραπλανώντας με αυτόν τον τρόπο αφελείς ανθρώπους, τότε ο τσαρλατάνος δεν είναι απλώς γραφικός. Είναι απατεώνας.
Όλων των ειδών οι τσαρλατάνοι, και οι γραφικοί και οι απατεώνες, εξευτελίζουν τις Ελληνικές Σπουδές και το Ελληνικό Πνεύμα και το καθιστούν συνώνυμο της ανοησίας και επομένως εύκολη βορά σε όσους βυσσοδομούν εναντίον του από πολιτική ή ιδεολογική σκοπιά (κατάργηση αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο, κατάργηση ιστορικής ορθογραφίας, καθιέρωση λατινικού αλφαβήτου και λοιποί ευσεβείς πόθοι μηδενιστών και ψευδοδιεθνιστών).
Ο Ηρακλής καθαρίζει την κόπρο του Αυγεία.
(ανάγλυφο μετόπης στην Ολυμπία).
Ο Παν. Μητροπέτρος με ομάδες μαθητών όλων των κατευθύνσεων του 1ου Λυκείου Κερατσινίου συνέθεσαν τέσσερα ογκώδη έργα, που εξέδωσε ο Δήμος Κερατσινίουκαι κοσμούν τις βιβλιοθήκες των μεγαλυτέρων Πανεπιστημίων του κόσμου: α)Προσεγγίσεις στον Πλάτωνα, β) Προσεγγίσεις στον Αριστοτέλη, γ) Προσεγγίσεις στον Πλούταρχο, δ) Προσεγγίσεις στους Μεγάλους Λογικούς Μύθους.
Προσφάτως συνέγραψε με την συνεργασία της γυναίκας του, Δέσποινας Διαλεκτού, Γυμνασιάρχη Φιλολόγου το τρίτομο έργο: Προσεγγίσεις στους Προσωκρατικούς. Έχουν ήδη εκδοθή οι δύο πρώτοι τόμοι από τις εκδόσεις «Αιγηίς» και το Φθινόπωρο θα εκδοθή και ο τρίτος τόμος.
Τελευταίες Αναρτήσεις
- Όταν τα ζώα διδάσκουν ανθρωπιά
- Ο λαός μας απαιτεί συναίνεση και ενότητα
- Πάμε ξανά στα θαύματα...
- Ἀπὸ τὴ γέννηση στὴν κοίμηση...
- Η κοινωνία που δεν έχει χρόνο να σκεφθεί
- Ἡ πηγή τῆς ζωῆς ἐν μνημείῳ τίθεται...
- Πότε είναι αλήθεια η αλήθεια μου;
- Ολισθήματα της γλώσσας
- Ο «σύντροφος» Υπουργός
- Αυτό το κράτος δεν μπορεί να είναι ουδετερόθρησκο
Η ώρα είναι...
Η προσευχή δεν είναι
μια λειτουργία μηχανική,
αλλά μια συνάντηση
με τον Θεό
μια συνομιλία μαζί του.
Το video της εβδομάδος
Λιτανεία Αγίου Λουκά
Συμφερούπολη 2016
Στιγμιότυπα από τη λιτανεία της Λάρνακος του Αγίου Λουκά του ιατρού, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στη Συμφερούπολη της Κριμαίας.
Η φωτογραφία της ημέρας
Φωτογραφία από τα παλιά
Κολωνάκι 1930: Οδός Πλουτάρχου.