15 Αυγούστου 2022

Η Σουηδία μέσα από τα μάτια ενός Έλληνα

b3Τι περίεργη

χώρα!

 

Ερρίπης Κωνσταντίνος

– Όλα τα   π ε ζ ο δ ρ ό μ ι ά  της άδεια, δεν βλέπεις ούτε αποτσίγαρο. Μια καταλυτική μονοτονία. Μπορείς να διακρίνεις και γατάκι από απόσταση 2 χιλιομέτρων. Δεν έχει ποιότητα το περπάτημά σου, βαδίζεις σαν μηχανοκίνητο σε σισηροτροχιές, χωρίς αποκλίσεις, χωρίς εμπόδια, χωρίς απρόοπτα και εκπλήξεις.
Ελλάδα και πάλι Ελλάδα. Τι απίθανος κόσμος τα πεζοδρόμιά σου! Σκαλοπάτια που προεξέχουν πάνω σε αυτά, μηχανάκια κάθετα παρκαρισμένα σαν σε διάφραγμα, μοτοσυκλέτες βαριές και ασήκωτες και αυτοκίνητα μισά, με τις δύο ρόδες τους επάνω στο πεζοδρόμιο και τις άλλες δύο στο οδόστρωμα. Αντικείμενα πεταμένα δώθε κείθε, καρέκλες που κάθονται οι μαγαζάτορες σαν σε παραλία και τσάντες στην άκρη του τοίχου πλαστικές, πολύχρωμες, γεμάτες σκουπίδια. Περνάς ανάμεσά τους και δεν πλήττεις.

 

– Οι  τ ο ί χ ο ι   τ ω ν   κ τ η ρ ί ω ν  ψυχροί και αφιλόξενοι, δείγμα της παγωμένης αυτής χώρας. Πού είναι η ζεστασιά των γκράφιτι, των παντός είδους συνθημάτων, καλών, κακών, αισχρών, εμπαθών, ανοήτων. Πού είναι οι τοιχοκολλήσεις, οι μπογιές, οι βρωμιές. Θεέ μου, τι αντίθεση, όποιος δεν την έχει ζήσει δεν την καταλαβαίνει. Χωρίς όλα αυτά, πώς θα αναγνωρίσεις τα πανεπιστημιακά κτήρια, πως θα διακρίνεις την ιδιωτική κατοικία από το δημόσιο μέγαρο!

 

– Αν πεις και για τις δ ι α β ά σ ε ι ς  εκεί συμβαίνει το ακατανόητο. Σταματάει ολόκληρο αυτοκίνητο για να περάσει ο πεζός. Άπαξ και ακουμπήσεις το πόδι σου στο οδόστρωμα κοκκαλώνουν τα πάντα. Διακρίνεις μια νωθρότητα στην οδήγησή τους. Πού είναι η σβελτάδα των δικών μας των οδηγών, που όταν σε βλέπουν από μακρια να θέλεις να περάσεις απέναντι πατάνε γκάζι και σε προλαβαίνουν! Θα πεις κινδυνεύει η ζωή σου με αυτό το σκληρό παιχνίδι. Μα! και συ δεν θα φέρεις σε δύσκολη θέση τον οδηγό, γιατί ξέρεις πως εάν φρενάρει, το τι βρισιές θ’ ακούσει από τον όπισθέν του ερχόμενο δεν λέγεται. Τέλος πάντων έτσι διακρίνονται οι ξύπνιοι λαοί από τους κοιμισμένους.

 

– Η  σ ε ι ρ ά   σ ε ι ρ ά ,  δεν την παραβαίνει κανείς. Δυό πραγματάκια κρατάς στα χέρια σου και κάνεις νόημα στον ταμία αλλά αυτός κάνει πως δεν σε βλέπει. Μάλλον θα έχουν πρόβλημα τα μάτια τους εκεί πάνω με τις μεγάλες νύχτες το χειμώνα. Δεν εξηγείται αλλιώς, γιατί όλοι τους φέρονται το ίδιο.

 

– Η   σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά   τ ο υ ς   π ρ ο ς   τ α   ζ ώ α , κυρίως προς τα  σκυλιά,  είναι για γέλια και για κλάματα. Δεν θα το πιστέψετε, κυνηγούν από πίσω τα σκυλιά και μαζεύουν τα περιττώματά τους, για να μη βρωμήσουν την πόλη. Είναι τόσο δύσκολο να τα προσπεράσουν και να μη τα πατήσουν;

 

– Τ α   σ ή μ α τ α   ο δ ι κ ή ς   κ υ κ λ ο φ ο ρ ί α ς  είναι άθικτα. Μα!, δεν υπάρχει τέλος πάντων δημοκρατία σε αυτή τη χώρα; Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με τον μονόδρομο που έχει ορισθεί στην περιοχή του. Μπορεί ένας ἀλλος να θεωρεί απαράδεκτα χαμηλά τα όρια ταχύτητας. Υπάρχουν ακόμη πολλοί που διαφωνούν και με την ονομασία της περιοχής. Πώς θα εκφράσουν την αντίθεσή τους; Πιόνια είναι που θα κινούνται άβουλα από τους εκάστοτε κυβερνώντες;

Μ α ς   κ α τ η γ ο ρ ο ύ ν   ότι δεν βελτιωνόμαστε, ότι δεν αλλάζουμε με κανένα τρόπο.
Μα!, γιατί; Μήπως βλέπουμε τα πράγματα από την ανάποδή τους;

Πηγή

 

Η ώρα είναι...

Η προσευχή δεν είναι

μια λειτουργία μηχανική,

αλλά μια συνάντηση

με τον Θεό

μια συνομιλία μαζί του.

Το video της εβδομάδος

Λιτανεία Αγίου Λουκά

Συμφερούπολη 2016

Στιγμιότυπα από τη λιτανεία της Λάρνακος του Αγίου Λουκά του ιατρού, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στη Συμφερούπολη της Κριμαίας.

Φωτογραφία από τα παλιά

kolonakiΚολωνάκι 1930: Οδός Πλουτάρχου.