29 Σεπτεμβρίου 2023

Για τη σύγχρονη γυναίκα

b4Η σύγχρονη

γυναίκα

ανοχύρωτη

στα

καρδιαγγειακά

νοσήματα.

 

Ερρίπης Κωνσταντίνος

Είναι γνωστό, ότι οι γυναίκες προστατεύονται έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων από τα οιστρογόνα καθ’ όλη την περίοδο της ζωής τους μέχρι την εμμηνόπαυση.
Νεώτερα δεδομένα από το 1984 και εντεύθεν έκαναν την έκπληξη. Απέδειξαν, ότι στις «πολιτισμένες χώρες» η καρδιαγγειακή θνησιμότητα στις γυναίκες δεν εξισούτο απλώς έναντι αυτής των ανδρών αλλά ήταν και μεγαλυτέρα.
Κύριος αιτιολογικός παράγων θεωρήθηκε το συναισθηματικό στρες και οι λοιπές ψυχολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες βιώνονται σκληρότερα από την γυναικεία φύση.
Νεώτερες έρευνες απέδειξαν, ότι τα έντονα ψυχοπιεστικά φαινόμενα, η κατάθλιψη, οι υψηλές απαιτήσεις στον οικογενειακό χώρο σε συνδυασμό με αυτόν της εργασίας καθώς  και η χαμηλή αίσθηση του ψυχικού ελέγχου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου έναντι των ανδρών κατά 3,5 φορές!
Εάν σκεφθούμε ότι στις γυναίκες τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου είναι συνήθως άτυπα και ότι οι καρδιαγγειακές τους βλάβες προκαλούνται συχνά στα μικρά στεφανιαία τους αγγεία, τα οποία δεν δύναται να τα απεικονίσει η στεφανιογραφία, τότε αντιλαμβανόμαστε πως ο κίνδυνος για την ζωή τους είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

 

Τ ι    δ έ ο ν   γ ε ν έ σ θ α ι
– Διακοπή καπνίσματος.
Στις καπνίστριες η εμμηνόπαυση επέρχεται περίπου 2,5 χρόνια νωρίτερα από ό,τι στις λοιπές.
Στις καπνίστριες άνω των 35 ετών που λαμβάνουν και αντισυλληπτικά δισκία ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου είναι κατά 7 φορές μεγαλύτερος
Σημειωτέον ότι η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων από γυναίκες που δεν καπνίζουν (και δεν έχουν άλλους παράγοντες φθοράς) δεν αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αυξάνει όμως τον κίνδυνο φλεβικών θρομβώσεων
– Όσες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση, να ελέγξουν τις νόσους τους αυτές.
– Αποφυγή παχυσαρκίας
– Όσες έχουν στο ιστορικό τους αυτόματο πρόωρο τοκετό, σε αυτές ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Γι’ αυτό θα πρέπει να επανελέγχονται 6 μήνες μετά τον τοκετό και κατά τα επόμενα έτη να επανεξετάζονται ανά έτος.
– Να προσπαθούν να βιώνουν την καθημερινότητα με λιγότερο στρες και να δίνουν κάποιο νόημα στην «πεζή» (!) ζωή τους

(στοιχεία από περ. «Στους ρυθμούς της Καρδιάς»  Μάρτ- Απρίλ 2016)

Πηγή

 

Η ώρα είναι...

Η προσευχή δεν είναι

μια λειτουργία μηχανική,

αλλά μια συνάντηση

με τον Θεό

μια συνομιλία μαζί του.

Το video της εβδομάδος

Λιτανεία Αγίου Λουκά

Συμφερούπολη 2016

Στιγμιότυπα από τη λιτανεία της Λάρνακος του Αγίου Λουκά του ιατρού, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στη Συμφερούπολη της Κριμαίας.

Φωτογραφία από τα παλιά

kolonakiΚολωνάκι 1930: Οδός Πλουτάρχου.