30 Ιανουαρίου 2023

Ουκ εν ρήμασιν, αλλ᾽ εν πράγμασιν ημίν η ευσέβεια

a6Μπροστά στην διορθόδοξη διπλωματία

και στις διαθρησκειακές

διπλωματικές σχέσεις

πήγαν περίπατο

και τα ωραία λόγια σας

περί σκανδαλισμού των πιστών

και η κανονική τάξις

της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

 

 

Του Μητροπολίτου Χονγκ-Κονγκ κ. Νεκταρίου

Επίσκοπος τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δημοσιοποίησε ανακοίνωση, στην οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει για ποιό λόγο δεν υπέγραψε το κείμενο περί της σχέσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.

Δεν θα κάμω κριτική των επιχειρημάτων του. Υπάρχουν άλλοι αρμοδιώτεροι εμού. Θα παραθέσω όμως μια παράγραφο από το κείμενό του:

«Ταυτοχρόνως δεν έχω κατανόησιν και συμπάθειαν δι᾽ όσους λέγουν: «Δεν μας ενδιαφέρουν οι φανατικοί, οι σκοταδισταί, οι... οι...». Απεναντίας, όλοι ενδιαφέρουν ημάς: οι «ημέτεροι» και οι «οθνείοι», οι εγγύς και οι μακράν. Και τούτο ποιήσαι κακείνο μη αφιέναι, κατά το Κυριακόν λόγιον. Ει μη τι άλλο, και η ασθένεια της συνειδήσεως του δικαίως ή αδίκως σκανδαλιζομένου αδελφού εμποιεί εις τας ψυχάς ημών το αίσθημα της ποιμαντικής και ανθρωπίνης ευθύνης, συναλληλίας, συμπαθείας... «Ουκ εν ρήμασιν, αλλ᾽ εν πράγμασιν ημίν η ευσέβεια».

Ωραίο κείμενο και συμφωνώ. Αλλά, όπως λέγει ο Κύριός μας, ο λόγος σου θα σε κρίνει.

Άγιε, θα θυμάσαι τότε που ήλθατε στα μέρη μας προσκεκλημένοι μουσουλμάνων και επιδεικτικά απαξιώσατε να συναντήσετε τον Ορθόδοξο Επίσκοπο της περιοχής ο οποίος αγωνίζεται υπό το βάρος πολλών δυσκολιών και κινδύνων για να δίδει καθημερινά την Ορθόδοξη μαρτυρία αλλά προτιμήσατε να δεξιωθείτε από καθηρημένο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αρχηγό σχισματικής ομάδος κληρικό και να συμπροσευχηθείτε με αυτόν. Κι όλα αυτά για να μην χαλάσετε το χατήρι των Βορείων Αδελφών... Μπροστά στην διορθόδοξη διπλωματία και στις διαθρησκειακές διπλωματικές σχέσεις πήγαν περίπατο και τα ωραία λόγια σας περί σκανδαλισμού των πιστών και η κανονική τάξις της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και βέβαια ουδέποτε νιώσατε την ανάγκη να εκφέρετε ένα λόγο συγγνώμης....

Πράγματι, «ουκ εν ρήμασιν, αλλ᾽ εν πράγμασιν ημίν η ευσέβεια»...

 

Η ώρα είναι...

Η προσευχή δεν είναι

μια λειτουργία μηχανική,

αλλά μια συνάντηση

με τον Θεό

μια συνομιλία μαζί του.

Το video της εβδομάδος

Λιτανεία Αγίου Λουκά

Συμφερούπολη 2016

Στιγμιότυπα από τη λιτανεία της Λάρνακος του Αγίου Λουκά του ιατρού, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στη Συμφερούπολη της Κριμαίας.

Φωτογραφία από τα παλιά

kolonakiΚολωνάκι 1930: Οδός Πλουτάρχου.