29 Σεπτεμβρίου 2023

«Ευαγγελίστρια 2016»: Αρχιμ. Αθανάσιος Παπασταύρου (video)

 

Η ομιλία που πραγματοποίησε ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Παπασταύρου, την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, στην Α´ Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

 

Χαίρε των Αποστόλων το ασίγητον στόμα, χαίρε των αθλοφόρων το ανίκητον θάρσος

a1Είναι ανίκητον θάρσος

η Υπεραγία Θεοτόκος διότι δείχνει

ότι όποιος πιστεύει στον Θεό

και του εμπιστεύεται τον εαυτό του,

αλλά και τα πάντα,

μπορεί να πορεύεται συνήθως

προς τον σταυρό του,

αλλά δεν τον σηκώνει μόνος του.

 

Περισσότερα...

1824-2014: 190 έτη από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Ρεθυμνιωτών Μαρτύρων

4.martyresΕπταήμερες

εορταστικές

εκδηλώσεις

από την Ιερά

Μητρόπολη

Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

 

Περισσότερα...

Επταήμερες εκδηλώσεις για τα 190 χρόνια από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων τεσσάρων μαρτύρων

4.martyresΠριν εκατόν ενενήντα χρόνια ακριβώς, την 28η Οκτωβρίου 1824, οι Αγιοι Τέσσερεις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου, Αγγελής, Γεώργιος, Μανουήλ και Νικόλαος, με την πίστη και την ομολογία, το ψυχικό σθένος και την ανδρεία τους, αψηφώντας θέλγητρα και φόβητρα

 

Περισσότερα...

Τιμητική εκδήλωση για το Παγκύπριο Γυμνάσιο

a1Το αρχαιότερο και ιστορικότερο

σχολείο της Κύπρου,

από σήμερα έχουμε ελπίδες

ότι θα αναβιώσει αληθινά, θα γίνει

και πάλι ο «φάρος της ελληνικής παιδείας»

και θα επανακτήσει τη θέση

που του αρμόζει στην κοινωνία μας.

 

Περισσότερα...

Σαμοθράκης βήμα (video)

 

Τίτλος: « Σαμοθράκης βήμα » (παραδοσιακό τραγούδι).
Σύνθεση: Ζωή Τηγανούρια.
Στίχοι: Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμος.

Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Τηγάνης, συμμετέχει η Πελαγία Μυλωνά.

 

Σην Παναγία την Γοργοϋπήκοο της Μητροπόλεως Μαντινείας

bk 11+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Η Παναγία λατρεύεται ολοχρονίς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με βαθιά αισθήματα κατανύξεως σε κάθε περιοχή του τόπου μας, όπου οι χριστιανοί μας έχουν δώσει και από ένα διαφορετικό προσωνύμιο στην Θεοτόκο.

 

Περισσότερα...

Δεύτερη ετήσια πανήγυρις του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου - Χειροτονια νέου πρεσβυτέρου στη Μητρόπολη Χαλκίδος

rosouΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το Σαββατοκύριακο 27 – 28 Σεπτεμβρίου 2014 η δεύτερη Πανήγυρη του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας.

Η δεύτερη αυτή Πανήγυρη καθιερώθηκε το έτος 1970,εις Ανάμνησιν των Εγκαινίων του Ιερού Ναού, τα οποία τέλεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος (Σελέντης), την τελευταία Κυριακή του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 1969.Το Σάββατο το απόγευμα ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και η Παράκληση προς τιμήν του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, αναφερθείς, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των Εγκαινίων του Ι. Ναού στην αξία της καθιέρωσης ενός Ναού στη Λατρεία του Θεού, αλλά και στον πνευματικό εγκαινισμό, τον οποίο όλοι οι χριστιανοί θα πρέπει να εργάζονται στην καθημερινή τους ζωή.

Την Κυριακή το πρωί, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων πολλών Κληρικών, μεταξύ των οποίων και πολλοί εξ’ άλλων Ιερών Μητροπόλεως, αλλά και από αυτή την Πατρίδα του Οσίου Ιωάννου, τη Ρωσία, και συμμετεχόντων πλήθους μεγάλου ευσεβών χριστιανών, προσκυνητών των θαυμασίων του Οσίου Ιωάννου, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και πολλοί Ρώσοι αδελφοί μας.
Κατά την διάρκεια της Θεία Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Ευσταθίου Αναγνώστου, θεολόγου και εγγάμου, ο οποίος εξελέγη κανονικά και θα υπηρετήσει, ως άμισθος προς το παρόν, Εφημέριος στην Ενορία Αγίων Αναργύρων Αγριοβοτάνου Ιστιαίας.

Στην προσφώνησή του προ της χειροτονίας του, ο π. Ευστάθιος εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του, που το παιδικό του όνειρο εκπληρώθηκε, ενώ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα του σε ολόκληρη την πορεία της ζωής του, μεταξύ ωτν οποίων διέκρινε την σύζυγό του Σταματία και τον πνευματικό του, π. Ηλία Ευθυμιόπουλο, Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδηψίων.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, με αφορμή το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Κυριακής Α΄ Λουκά, κάλεσε τον π. Ευστάθιο να πορευθεί ως Ιερεύς με εργατικότητα, συνδυασμένη με την εμπιστοσύνη όχι στο εαυτό του, αλλά στο Χριστό και με υπακοή και ταπείνωση.

 

Η ώρα είναι...

Η προσευχή δεν είναι

μια λειτουργία μηχανική,

αλλά μια συνάντηση

με τον Θεό

μια συνομιλία μαζί του.

Το video της εβδομάδος

Λιτανεία Αγίου Λουκά

Συμφερούπολη 2016

Στιγμιότυπα από τη λιτανεία της Λάρνακος του Αγίου Λουκά του ιατρού, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στη Συμφερούπολη της Κριμαίας.

Φωτογραφία από τα παλιά

kolonakiΚολωνάκι 1930: Οδός Πλουτάρχου.